Productenrekening 2018

Beheer openbare ruimte

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Beheer Openbare Ruimte

  • We anticiperen op wettelijke veranderingen, maatschappelijke behoeftes en op technologische ontwikkelingen, waardoor we onze taken en werkzaamheden  (bij) kunnen sturen, om efficiënt en effectief resultaten en doelstellingen te realiseren.
  • De openbare ruimte hebben we schoon, heel en veilig gehouden door beheer en onderhoud. Ook hebben de openbare ruimte vernieuwd en uitgebreid en hebben we regie gehouden op de totale openbare ruimte, waaronder de kabels en leidingen en het milieustation.
  • De teams Beheer Openbare Ruimte en Service Openbare Ruimte monitoren (zoals inventariseren en inspecteren) dagelijks de ontwikkelingen en veranderingen in de openbare ruimte. De medewerkers van de gemeente zijn belangrijke ogen en oren om deze ontwikkelingen en veranderingen waar te nemen. Zij hebben veelal op verzoek  contact  hebben met inwoners, bedrijven, bestuur, andere overheden en collega’s en komen zo dichter bij de bewoners wat begrip over en weer geeft. Ook geeft het ons een betere gebiedskennis die meegenomen wordt in de uitvoeringsplannen.
  • Deze integrale aanpak vindt plaats vanuit eigenaarschap, verantwoordelijkheid en vakmanschap. Hiermee streven we naar tenminste een constant rapportcijfer (stadspeiling) voor de beleving / waardering van de kwaliteit van de openbare ruimte en stimuleren we zelfwerkzaamheid bij inwoners.
  • Ook in 2018 is door vele medewerkers adequaat invulling gegeven aan verschillende bereikbaarheidsdiensten, in het kader van calamiteiten in de openbare ruimte, weekendreiniging, gladheidsbestrijding en hoogwatermaatregelen.
  • We hebben een bijdrage geleverd aan het realiseren van beleidsprogramma’s, zoals de ‘nota Groen en Water’. In 2018 is een bijdrage geleverd aan een kaart met de groene hoofdstructuur en zijn er voorzichtig stappen gezet in het vertalen van de “Richtingevende uitspraken” in concreet uitvoerbare maatregelen voor beheer en onderhoud.
  • Vanuit de exploitatie GRP hebben we uitvoering gegeven aan de aan de gemeentelijke afval- hemel- en grondwatertaken volgens de doelstellingen in het GRP. Door de uitvoering van watertaken is het systeem naar de toekomst toe verbeterd, mede daardoor is op enkele locaties is de kans op wateroverlast verkleind en zijn emissies naar oppervlaktewater verlaagd. Daarnaast is er aangehaakt is op klimaatadaptatie volgens beleidsnota Groen en Water.
  • We hebben een grote inventarisatie gedaan naar de huidige staat van de gemeentelijke bewegwijzering. Dit om meer zicht te hebben wat we hebben en de infrastructuur veilig te houden.
  • Wij hebben projecten gerealiseerd in co-productie, participatie en zelfwerkzaamheid. Zo hebben we in het kader van buurt en wijkgericht werken een betere afstemming bereikt tussen intern betrokkenen, waardoor de wensen van burgers beter worden gekanaliseerd en makkelijker te vormen zijn tot projecten waarbij burgers en gemeenten samenwerken. Naast buurt- en wijkgericht werken hebben we ook onze eigen vervangingsbehoefte wat voortkomt uit inventarisaties of uit meldingen van bewoners. Vooral op het gebied van het openbaar groen, verkeerszaken en afvalinzameling zijn er tal locaties  die vragen om een aanpak, maar door gebrek aan middelen nu niet zijn opgepakt.
  • We zijn gestart met een ‘vlekkenkaart’ om digitaal inzichtelijk te krijgen waar interne maar ook externe projecten in afgestemd kunnen worden.
ga terug