Regionaal Meld- en Coördinatie (RMC)
De Regionale Meld- en Coördinatie (RMC) wetgeving is terug te vinden in de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de expertisecentra en is erop gericht dat leerlingen het onderwijs verlaten met een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. We (blijven) investeren in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Dit gebeurt door het invullen van de RMC-functie voor Venlo, Beesel en Peel en Maas.
Vanuit onze rol als contactgemeente voor RMC regio 38 (Noord- en Midden-Limburg) hebben wij een bijdrage geleverd aan het nieuwe convenant voor de periode 2017-2021. Het convenant tussen gemeenten en schoolbesturen is erop gericht om het percentage VSV-ers verder terug te dringen. Als contactgemeente voeren wij mede regie op de uitvoering en bijsturing van de VSV aanpak.
Duitse taal
Wij zetten ons nadrukkelijk in om scholen (primair onderwijs en voortgezet onderwijs) ertoe te bewegen om onderwijs van c.q. in de Duitse taal aan te bieden. Hierbij sluiten we waar mogelijk aan bij Europese en provinciale en landelijke programma’s. In 2018 steunden wij wederom een pilot- project binnen het primair onderwijs) om kennis te maken met de Duitse taal en cultuur en om het onderwijs te enthousiasmeren om aandacht voor Duitse taal en cultuur structureel op te nemen in haar programma. Deze pilot werd mede gefinancierd met behulp van een Interreg-subsidie en een bijdrage vanuit de gemeente Nettetal. Wij blijven inzetten op een verdere uitbreiding qua kennismaking met Duitse taal en cultuur over meerdere Venlose scholen.
Voortijdig school verlaten (VSV)
Het is ons streven om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk, en liefst alle, jongeren uit Venlo het onderwijs verlaten en de arbeidsmarkt betreden met minimaal een startkwalificatie. De afgelopen jaren is het aantal voortijdig schoolverlaters aanzienlijk afgenomen. De kern van de toegepaste aanpak is de intensieve samenwerking tussen scholen en gemeenten.
Een verdere verlaging van het percentage voortijdig schoolverlaten vereist dat er nog meer wordt ingezet op een één op één aanpak. De individuele casussen worden complexer en dienen te worden opgepakt in samenwerking tussen beleidsvelden jeugd, wmo, arbeidsparticipatie en onderwijs.
Reeds een aantal jaren wordt gewerkt aan het verbeteren van de samenwerking tussen de Gemeente Venlo en de Venlose primair- en voortgezet onderwijsbesturen en de schoolbesturen onderling.
De totstandkoming van de budgetovereenkomsten onderwijshuisvesting is een voorbeeld van een stap voorwaarts welke wij hebben gezet.
Binnen tal van gemeentelijke beleidsvelden wordt het onderwijs gezien als een belangrijke vindplaats. Een sterke duurzame verbinding met het onderwijs c.q. vindplaats is vereist. De kracht van partnerschap wordt onderkend. Om tot het verder verbeteren van deze samenwerking te komen zijn een aantal schoolbesturen binnen het primair onderwijs in dialoog geweest met de Onderwijsgemeenschap Venlo en omstreken, OG Buitengewoon en de wethouder zorg, welzijn en onderwijs van de Gemeente Venlo, dit om te komen tot een intentieovereenkomst die de basis moet vormen voor een meer duurzame samenwerking (middels een samenwerkingsagenda) in en met het primair onderwijs en voortgezet onderwijs en de gemeente Venlo.
In 2018 zijn wij verder gegaan met het opstellen van een uitgangspuntennotitie onderwijs. Deze uitgangspuntennotitie zal mede dienen om met de onderwijspartners tot een samenwerkingsagenda te komen. Als gemeente zijn wij niet verantwoordelijk voor de kwaliteit (inhoud) van het onderwijs. Wat we met de uitgangspuntennotitie duidelijk willen maken, is het belang van samenwerking en dat onderwijs ‘loont’ en in alle gevallen zou moeten zijn gericht op het verkrijgen van arbeid/inkomen en/of participatie/meedoen.
VVE/ Peuterspeelzaalwerk
In 2017 hebben we veel geïnvesteerd in het implementeren van een goede toeleidingsprocedure van peuters naar een peuterspeelzaal. De JGZ (jeugdgezondheidszorg/consultatiebureaus) heeft hierin een cruciale rol, want daar komen alle kinderen op consult bij het bereiken van de leeftijd van 2 en 3 jaar. Ieder kwartaal wordt het bereik van de peuterspeelzaal en de andere voorschoolse voorzieningen door de JGZ samen met de kinderopvangorganisaties in beeld gebracht.
De kwaliteit van VVE wordt steeds beter doordat de pedagogisch medewerkers op de groepen goed geschoold zijn en er periodiek overleg plaatsvindt tussen de organisaties en de gemeente. Er wordt dan geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen daar waar mogelijk samen oplossingen gezocht voor knelpunten die zich voordoen in de dagelijkse praktijk.