Productenrekening 2018

Onderwijs en Jeugd

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Huisvesting
In 2018 hebben we met de schoolbesturen voor primair onderwijs (inclusief speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs) afspraken gemaakt over de toekomstige aanpak onderwijshuisvesting en de daaraan verbonden bekostiging. Dit werd vastgelegd middels het ondertekenen van de budgetovereenkomsten tussen de gemeente en schoolbesturen.
De geldstromen welke beschikbaar zijn om te komen tot adequate onderwijshuisvesting zijn verdeeld over de gemeente Venlo en de Venlose schoolbesturen. Sinds 2015 zijn de schoolbesturen in het primair onderwijs verantwoordelijk voor zowel het binnen-onderhoud als het buiten-onderhoud van schoolgebouwen. Hiermee zijn zowel de taak van buiten-onderhoud als de financiële middelen hiervoor vanuit de gemeenten overgegaan naar de schoolbesturen. De gemeente is nog steeds verantwoordelijk als het gaat om de bekostiging van zaken als nieuwbouw en uitbreiding.
Gekozen uitgangspunt bij het onderdeel bekostiging is om te komen tot een combinatie van beschikbare geldstromen vanuit de gemeente Venlo en schoolbesturen; de voordelen van een duurzaam gebruik, lagere exploitatielasten en lagere onderhoudskosten komen ten gunste van de schoolbesturen en wordt zodoende door de schoolbesturen middels een bijdrage terugverdiend.
Via Rib 2018-146 is de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Het voortgezet onderwijs heeft de komende jaren te maken met een gestage krimp qua leerlingenaantallen. De onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken  (OGVO) dient hierop en op overige bedrijfsvoeringaspecten passend te reageren. Hoewel de gemeente de huisvesting (en de middelen) van het voortgezet onderwijs heeft door-gedecentraliseerd, wordt deze ontwikkeling en de consequenties daarvan nauwlettend gevolgd. Ondanks de door-decentralisatie in deze  is het dat de gemeente de wettelijke zorgplicht blijft behouden om te voorzien in adequate onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs.

Bewegingsonderwijs
Het faciliteren van bewegingsonderwijs is een specifiek onderdeel van onze verantwoordelijkheid op het terrein van onderwijshuisvesting. Via deze verantwoordelijkheid wordt een belangrijk deel van de sportinfrastructuur mede bekostigd (relatie met programma 7 Sport- en Cultuurbevordering).

Peuteropvang/VVE
In 2018 hebben we onze regiefunctie versterkt en ons met name gericht op het maken en uitvoeren van gezamenlijke jaarplannen door  peuteropvang en scholen.      
Daarnaast is gestart met het ontwikkelen van een nieuw subsidiestelsel op basis van een kind-gebonden financiering

Voortijdig schoolverlaters
In het schooljaar 2017-2018 zijn in totaal 547 voortijdige schoolverlaters (VSV-ers) door RMC Venlo actief benaderd. Het betreft hier zowel nieuwe (349) als oude (196) VSV-ers.
Nieuwe VSV-ers zijn na hun schooluitschrijving door middel van een vragenlijst en/of folder benaderd. Bij jongeren die ook na een herinneringskaart niet reageerden, is het team RMC op huisbezoek gegaan. De meldingen zijn in de tabel hieronder naar woonplaats van de jongere uitgesplitst.
Leerplicht
Verzuimmeldingen
In schooljaar 2017-2018 is door scholen in totaal 411 keer een melding van verzuim gedaan bij Leerplicht Venlo. Dit is een toename van 46 meldingen ten opzichte van schooljaar 2016-2017. Het grootste deel van deze toename wordt veroorzaakt door het hoge aantal meldingen van luxe verzuim in de loop van het schooljaar. Meldingen van zorg, twijfelachtig ziekteverzuim en te laat komen werden in schooljaar 2016-2017 nog een gedeelte van het schooljaar als aparte verzuimsoort geregistreerd. In 2017-2018 worden deze soorten verzuim door scholen allemaal gemeld als relatief verzuim.

ga terug