Productenrekening 2018

Onderwijs en Jeugd

Wat hebben wij bereikt?

Huisvesting

In het jaar 2018 is het Onderwijshuisvestingsplan gemeente Venlo 2018-2038 tot stand gekomen. Het Onderwijshuisvestingsplan gemeente Venlo 2018-2038 is gebaseerd op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting, van de gemeente Venlo en de Venlose schoolbesturen. De basis van dit plan is een in overleg met de schoolbesturen opgesteld spreidingsplan. Dit spreidingsplan geeft inzicht in de toekomstige huisvestingsbehoefte van het onderwijs, rekening houdend met de onderwijskundige ambities van schoolbesturen en gemeente.
De gemeente Venlo en de schoolbesturen hebben afgesproken  om het levensduur verlengend renoveren als belangrijkste kader voor (vervangende) bouw te zien. Het realiseren van een nieuw schoolgebouw, of het aanpassen (renoveren/verduurzamen) van een bestaand gebouw, is  een complexe opgave. Het gebruikersbelang staat daarbij voorop. Dit vanuit de overtuiging dat een gezond en goed gebouw uiteindelijk een positief effect heeft op het gedrag, welbevinden, gezondheid en het leerproces van de kinderen en leerkrachten die het gebouw dagelijks gebruiken.
De gemeente Venlo en de schoolbesturen zijn overeengekomen dat het: Kwaliteitskader huisvesting PO “Het kind centraal”; kwaliteitscriteria voor onderwijsvoorzieningen in het primair onderwijs, als bouwkader gebruikt gaat worden. Toepassing van dit kwaliteitskader leidt tot uniforme kwaliteitsverhoging, in combinatie met geleidelijke verduurzaming van de onderwijshuisvesting portefeuille.
Duurzame en betaalbare oplossingen voor onderwijshuisvesting zijn nodig om ook in de toekomst benodigde diversiteit en kwaliteit van onderwijs voor elk kind te kunnen bieden. Elk kind heeft recht op kwalitatief goed en zo thuisnabij mogelijk (passend) onderwijs, welke wordt gegeven in een goed schoolgebouw. De gemeente Venlo en de Venlose schoolbesturen hebben daarom afgesproken de hun beschikbare geldstromen met elkaar te combineren, om zo te komen tot toekomstbestendige onderwijsgebouwen.
Om de genoemde doelstellingen en het spreidingsplan te realiseren worden zogenaamde budgetovereenkomsten afgesloten (afzonderlijk per schoolbestuur) . Zo wordt het bilaterale karakter van de samenwerking tussen gemeente en schoolbestuur bekrachtigd, maar ook om aan te geven dat het geen vrijblijvende afspraken zijn.
Projecten 2018;

  • De renovatie van de oude LTS aan de Roerdompstraat ten behoeve van Praktijkschool 't Wildveld en VSO-school de Velddijk is on-hold gezet.  De hiermee samenhangende aanbestedingsprocedure is als ongeldig gekwalificeerd. In  2018 zijn gesprekken gestart met OG Buitengewoon om tot adequate onderwijshuisvesting te komen voor Praktijkschool ’t wildveld en VSO de Velddijk.  
  • Gesprekken over  vervangende nieuwbouw van SO-school De Wijnberg en de uitbreiding van de VSO-school De Wijnberg zijn voortgezet.
  • De aanpassing van het VSO-schoolgebouw aan de Hulsterweg 1 ten behoeve van de islamitische basisschool Al Andalous is afgerond, het gebouw is bij de start van het schooljaar 2018-2019 in gebruik genomen.

Onderwijshuisvesting schakelklassen
In het kader van het uitvoeren van het lokale OnderwijsAchterstandenBeleid (OAB) is het aantal schakelklassen met ingang van 1 januari 2018 uitgebreid van 7 naar 9. De uitbreiding heeft plaatsgevonden in Tegelen (Op de Heide) en in het kerkdorp Belfeld.
In deze schakelklassen zitten leerlingen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen . Uitbreiding van het aantal schakelklassen was noodzakelijk in verband met een (tijdelijke) verhoogde instroom van het aantal statushouders en van het aantal kinderen uit gezinnen van arbeidsmigranten.  
Ook  autochtone leerlingen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen kunnen geplaatst worden in een schakelklas. Zo'n 90-100 kinderen hebben gedurende 12 maanden deelgenomen aan het extra aanbod taalonderwijs. Scholen waar een schakelklas is aangehaakt zijn: Kleurrijk, Taal en Lent, De Regenboog,  Mikado 2x, De Schalm, Toermalijn, Kom.mijn en Harlekijn.

Gezien het aantal leerlingen dat in aanmerking komt voor plaatsing in een schakelklas is continuering van de schakelklas bij Kom.mijn en de Schalm per 1 januari 2019  niet langer noodzakelijk. Beide klassen zijn gestopt.
In het vierde kwartaal van 2018 was er sprake van een verhoogde instroom in de wijk “Klingerberg”.  In verband met deze toename is er per 1 januari 2019 een schakelklas aangehaakt bij basisschool Klingerberg.
Op basis van de feitelijke bezetting zal jaarlijks bekeken worden of continuering noodzakelijk is.

In Venlo (Valuas-college) is een internationale Schakel Klas-voorziening (ISK) ingericht die voortgezet onderwijs biedt aan niet-Nederlandstalige kinderen uit de gemeenten Venlo en Peel en Maas (capaciteit 8 groepen van 18 leerlingen). In Horst is een internationale Schakel Klas-voorziening ingericht voor niet-Nederlandstalige kinderen uit Venray en Horst aan de Maas.

Leerlingenvervoer
Als een leerling aan bepaalde criteria voldoet (deze zijn vastgelegd in de gemeentelijke verordening Leerlingenvervoer gemeente Venlo),  moet de gemeente het vervoer bekostigen. De Wet op het primair onderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op de expertisecentra maken de gemeente hiervoor verantwoordelijk.

De gemeentelijke verordening leerlingenvervoer is op 1 april 2017 gewijzigd. Centraal uitgangspunt is het stimuleren en bevorderen van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van leerlingen. Deze aanpak ligt geheel in lijn met de Sociale Structuurvisie, namelijk het maximaal stimuleren en bevorderen van zelfsturing, de burger in zijn kracht zetten.

Het verplaatsen van de islamitische basisschool naar Venlo-Zuid is met ingang van het schooljaar 2018/2019 geëffectueerd. Als gevolg  hiervan (centrale ligging/betere bereikbaarheid) kon het aantal vervoersbewegingen ingaande het schooljaar 2018/2019 worden afgebouwd/beperkt.

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Actueel Integraal HuisvestingsPlan (jaarlijkse herijking)

1,00

1,00

1,00

1,00

De waarde van 1,00 voor deze indicator betekent dat er in 2017 een integraal huisvestingsplan is opgesteld. Dit plan wordt in 2019 geactualiseerd.

ga terug