Het Venlose armoedebeleid bestaat uit wettelijke regelingen voor inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en een aantal extra Venlose regelingen. Deze zijn het gemeentelijk vangnet op het gebied van inkomensondersteuning. Het armoedebeleid en schuldhulpverlening zijn erop gericht om armoede te bestrijden en te voorkomen. Hierdoor wordt meedoen in de samenleving makkelijker.
In 2018 is samen met het maatschappelijk middenveld het armoedebeleid 2015 – 2018 geëvalueerd. Er is nieuw armoedebeleid gerealiseerd, mede op basis van de evaluatie en in cocreatie met het maatschappelijk middenveld, dat vanaf 2019 richtinggevend is. Het nieuwe armoedebeleid is een integraal beleidsplan waarin tevens schuldhulpverlening is verwerkt.
De focus lag tot nu toe voornamelijk op ‘symptoombestrijding’ (het uitvoeren van de regelingen): ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Met het nieuwe beleidsplan gaat de aanpak meer verschuiven naar preventie, het vergroten van de zelfredzaamheid en voorkomen dat mensen in een armoede of schuldensituatie terecht komen. De doelstelling van het nieuwe beleid is het voorkomen en tegengaan van armoede en schulden en het stimuleren en versterken van de eigen kracht en (arbeids)participatie van mensen, waarbij eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid voorop staan. We gaan dit ook realiseren door beter op de bewoner afgestemde houding en communicatie, doorontwikkeling van de minimaregelingen en door effectiever te werken.
Voor het onderdeel schuldhulpverlening is een verbetertraject ingezet. De grootste knelpunten binnen het schuldhulpverleningsproces zijn in kaart gebracht en hier zijn acties ter verbetering op uitgezet.