Productenrekening 2018

Wonen en Leefomgeving

Wat hebben wij bereikt?

De doelstelling van dit collegeproduct is: "We willen voor onze huidige en toekomstige inwoners een aantrekkelijke woon- en leefomgeving creëren". Vanuit dat doel hebben we in 2017 in vier resultaatgebieden het volgende bereikt c.q. bijgedragen.

  1. Vergunningverlening, toezicht en handhaving

Door het afhandelen van, toezicht houden op en handhaven van aanvragen en meldingen van omgevingsvergunningen is een bijdrage geleverd aan een aantrekkelijke woon- en leefomgeving. Met als resultaat een beter, veiliger, duurzamer en mooier Venlo. Een gedeelte van deze taken is uitgevoerd door de Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD) waarin Venlo participeert. Daarnaast zijn vergunningen verleend in het kader van de Wet Bodembescherming, zijn verzoeken om planschade behandeld, en zijn klachten en meldingen afgehandeld die betrekking hebben op de leefomgeving. Door het houden van toezicht zijn milieu- en bouwincidenten voorkomen.
Concreet zijn de volgende resultaten geboekt.

  • Het Uitvoeringsprogramma vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken (UP 2018) is in 2018 niet formeel vastgesteld. Hetzelfde geldt voor het Jaarverslag VTH over 2017. Dit is gebeurd in nauw overleg met de provincie in haar rol als 'interbestuurlijk toezichthouder'. Overigens is het uitvoeringsprogramma zoals dat in het UP 2018 was opgesteld wel grotendeels uitgevoerd. Dat geldt ook voor de basistaken die zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Er is minder bodem-, milieu- en bouwtoezicht uitgeoefend vanwege capaciteitsproblemen waardoor een andere prioritering nodig was. Speerpunten bij het bouwtoezicht waren constructieve en brandveiligheid. Het uitgevoerde milieutoezicht is gebaseerd op een risicoanalyse. In 2018 is extra aandacht besteed aan de zuiveringsplicht van afvalwater bij glastuinbouwbedrijven.
  • Er zijn 503 omgevingsvergunningen verleend en ruim 600 meldingen / ontheffingen zijn afgehandeld. Vanaf 1 juli was er een significatie toename van het aantal ingediende en verleende bouwvergunningen (onder meer door de woningbouw op Stalberg en enkele wijken in Arcen en Velden) met als gevolg € 1 miljoen extra legesopbrengsten .
  • 3 % van de vergunningen is van rechtswege ontstaan en de gemiddelde afhandelingstermijn van een omgevingsvergunningaanvraag bedroeg 65 dagen (incl. verlenging). Dit betekent dat 97 % van de aangevraagde vergunningen binnen de daarvoor gestelde normen is afgehandeld.
  • In het kader van het project herinrichting woonwagenlocaties is op zeven locaties gestart met het opheffen van illegale situaties door handhaving, het herinrichten van de locatie en het legaliseren van de  nieuwe situatie. Er zijn t.b.v. dit project 7 reguliere en 3 uitgebreide omgevings-vergunningen verleend.
  • Het project kamerverhuur is voortgezet om de vanuit 2016 resterende illegale kamerverhuur.  Op 31 december 2018 was sprake van 71 adressen met vermoedelijk illegale kamerverhuur t.o.v. 142 in mei 2016. In het kader van dit project zijn 7 concept aanvragen afgehandeld, 6 reguliere omgevingsvergunningen verleend en 1 aanvraag geweigerd.
  • Gezamenlijk met de Provincie Limburg, beide regionale uitvoeringsdiensten, de veiligheidsregio’s en 22 gemeenten is een gemeenschappelijke informatievoorziening voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving aangeschaft. Ook het beheer wordt gezamenlijk uitgevoerd. Hierdoor kunnen we  informatie onderling makkelijker delen , efficiënter met elkaar samenwerken en burgers en bedrijven sneller en beter helpen .
  1. Planinstrumentarium

Op 1 januari 2021 zal de nieuwe Omgevingswet in werking treden. Vooruitlopend daarop wordt al jaren gewerkt aan een pilot voor het maken van een gebiedsdekkend Omgevingsplan (ter vervanging van alle huidige bestemmingsplannen0. De door de gemeenteraad in 2016 vastgestelde uitgangspunten en richtinggevend kader zijn in 2018 verder uitgewerkt: in december is een aangepaste concept Omgevingsplan voor het deelgebied Tegelen (woon- en centrumgebied) opgeleverd.
Deze pilot is onderdeel van de organisatiebrede aanpak van de implementatie van de Omgevingswet zelf, zowel voor de 'harde' aspecten (systemen, ICT) als de 'zachte' (cultuurverandering in de organisatie).  De projectopdracht op basis van de vijf thema's die ook landelijk worden gebruikt, is pas  in juni vastgesteld omdat de bemensing van het projectteam langer heeft geduurd dan voorzien. Naar aanleiding hiervan is een dele van het budget doorgeschoven naar 2019.  In november is, met een werkconferentie met partners en stakeholders, een start gemaakt om de beoogde ketensamenwerking een impuls te geven.
Ook is gewerkt aan reguliere bestemmingsplannen, die immers tot de Omgevingswet van kracht is, nog steeds het bepalende planologisch-juridische kader voor ruimtelijke functies en initiatieven vormen.

  1. Groen-, natuur-, landschaps- en watersystemen

In regionaal verband is gewerkt aan de zogenaamde Delta-opgave waarbij onderscheid wordt gemaakt in hoogwaterbescherming en klimaatadaptatie. De regie bij deze opgaven ligt bij provincie, waterschap en rijkswaterstaat, maar vergde stevige inzet van eigen ambtelijke capaciteit.
Het waterschap is in 2018 actief aan de slag gegaan met de planvorming voor het verbeteren van de hoogwaterbescherming op een zestal plekken in Venlo (Blerick-Groot Boller, Arcen, Hout-Blerick (-Baarlo), Belfeld, Steyl-Maashoek en Venlo-Velden). Gezien de ruimtelijke impact van de opgave is vanuit Venlo capaciteit geleverd om ruimtelijke kwaliteit te realiseren en daarmee draagvlak te creëren. Voor de hoogwateropgave op de wat langere termijn hebben de Noord-Limburgse gemeenten met ondersteuning van de provincie een regiocoördinator aangesteld om te komen tot een integrale aanpak waarbij nadrukkelijk naar meerwaarde voor de omgeving (qua gebruik en qua beleving) wordt gezocht.

Bij klimaatadaptatie gaat om maatregelen om wateroverlast, droogte, hittestress en afname waterkwaliteit te voorkomen dan wel de effecten daarvan aan te pakken. Eind 2018 is de door het Waterpanel Noord (alle Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg, Waterleidingmaatschappij Limburg) geïnitieerde 'klimaatstresstest' opgeleverd. De (online) klimaatatlas geeft een eerste globaal inzicht in de gevolgen van klimaatontwikkeling in onze regio en brengt de effecten van klimaatverandering in kaart en laat zien waar er knelpunten en kwetsbaarheden  zijn

Klimaatadaptatie maakt ook deel uit van de beleidsnota ‘Groen/Blauw’ als uitwerking van de Ruimtelijke Structuurvisie. In 2018 zijn voor drie thema's uit deze nota ( Venlo klimaatbestendig; investeren in stedelijk groen en water; ecologisch groen- en waterbeheer) scenario-berekeningen uitgevoerd om in 2019 voor te leggen aan de raad.
In 2018 is veel aandacht besteed aan het creëren van draagvlak bij de omgeving en belanghebbenden voor de uitbreiding van nationaal park 'De Maasduinen' en is opnieuw een verzoek daartoe bij provincie ingediend.

  1. Milieu en duurzaamheid

In 2018 is met de partners verder invulling gegeven aan de taskforce Duurzaam Wonen Venlo met als doel 'duurzaamheid/c2c' integraal mee te nemen in geplande werkzaamheden. Het gedachtegoed van C2C wordt niet alleen in eigen huis op alle fronten ingezet om Venlo als koploper blijvend op de kaart te zetten, maar onder het motto 'Circular and beyond' ook breder weggezet bij onderwijsinstellingen en bedrijven
In december hebben alle acht gemeenteraden in Noord-Limburg de Regionale Visie Energie (uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan) vastgesteld. Daarmee is de basis gelegd voor de Regionale Energie Strategie die in 2019 wordt ontwikkeld (samen met Midden-Limburg) als uitwerking van het Klimaatakkoord.

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Waardering leefomgeving

4,70

4,80

4,80

5,00

Gemiddelde score in acht waarderingsklassen (8-schaal) over vier aspecten: woonomgeving, basisvoorzieningen, en plusvoorzieningen (jaarlijks, bureau Louter: enquetes inwoners). Streefwaarden: verwachting dat wijkgericht werken tot meer tevredenheid leidt. -- De cijfers over 2017 zullen pas in mei 2018 (: rapportage bureau Louter) bekend zijn.

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Tevredenheid omgevingskwaliteit

5,60

5,90

6,00

6,00

6,00

Gemiddeld rapportcijfer over de aspecten ‘schoon en groen’, ‘onderhoud wegen/paden’ en ‘speelvoorzieningen’ (tweejaarlijks, stadspeiling). Streefwaarden: aanname dat wijkgericht werken tot meer tevredenheid leidt, echter ook effect versoberingen onderhoud openbare ruimte ingeschat. De over 2017 ten opzichte van het streefcijfer gemeten lagere tevredenheid geeft nog geen aanleiding de streefcijfers bij te stellen, maar dit zal bij cijfers over 2018 mogelijk opnieuw bezien moeten worden.

ga terug