Productenrekening 2018

Ontwikkeling Centrumstad

Wat hebben wij bereikt?

De doelstelling van dit collegeproduct is: "We willen de (groot)stedelijke functies (detailhandel, horeca, leisure, cultuur, erfgoed) kwantitatief, maar vooral ook kwalitatief in hun samenhang versterken". Vanuit dit doel hebben wij in 2017 in drie resultaatgebieden het volgende bereikt c.q. bijgedragen.  

  1.  Grootstedelijke culturele voorzieningen

De Stichting Cultureel Platform Venlo, waarin vijf grote culturele instellingen uitvoerders zijn van acties uit de  Cultuurnota “Focus, Samenhang en Samenwerking”, heeft een actieplan opgesteld om een cultuurimpuls te geven aan de wijken en aan Venlo.
In november heeft het college het definitieve besluit  genomen over verzelfstandiging van Museum van Bommel van Dam met ingang van 1 januari 2019. De nieuwe organisatie is inmiddels operationeel en heeft zich gepresenteerd met een tentoonstelling met werk van Evert Thielen, samen met het Limburgs Museum.
Op verzoek van de raad is onderzoek gedaan naar de exploitatie van Poppodium Grenswerk. Daaruit bleek dat het podium goed draait voor wat betreft de programmering, publieksbereik en genereren van eigen inkomsten; een voorziening om trots op te zijn. Het externe onderzoek toont tevens aan dat binnen de begroting van Grenswerk geen ruimte voor het aanleggen van reserves, en aanbevolen wordt om het  subsidiebedrag te verhogen.

  1.  Detailhandels- en horecabeleid

Blerick en Tegelen werken sinds 2016 nauw samen aan lokale, aantrekkelijke, compacte winkel- en verblijfsgebieden. Om de uitdagingen van de huidige tijd het hoofd te kunnen bieden, wordt samen met stakeholders gewerkt aan integrale uitvoeringsplannen waarbij wordt ingezet op verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, het terugdringen van leegstand, optimalisatie van bereikbaarheid en parkeren en marketinginspanningen. Hierbij is aandacht voor quickwins en lange termijn inspanningen. Als startpunt is een heldere afbakening van het kernwinkelgebied gemaakt. Om tot een duurzame en effectieve samenwerking te komen zijn in beide stadsdeelcentra zogenoemde Taskforces opgericht waarin de verschillende stakeholders vertegenwoordigd zijn.
Het horecabeleid is aangevuld met een voorlopig concept terrassenbeleid.
Het project 'De Nieuwe Winkelstraat' is doorgezet in een concept en meer integraal uitvoeringsprogramma 'Binnenstad 2020+'.
Het leegstaand vastgoed is actief opgepakt met de VVE Vastgoed.

  1. Branding, acquisitie en relatiebeheer  en evenementen binnenstad

In 2018 zijn alle subsidies uitgekeerd conform meerjaren-afspraken en hebben alle beeldbepalende evenementen plaatsgevonden. Als onderdeel van de totale stadsprofilering hebben deze evenementen in samenwerking met VenloPartners diverse campagnes ontwikkeld om de bezoekers van evenementen te verleiden om ook de binnenstad te bezoeken.
In algemene zin wordt er constructief en pro-actief op individuele aanvragen geadviseerd, ondernemers worden waar mogelijk gefaciliteerd en partijen met elkaar verbonden.
De belangrijkste partners zijn VenloPartners, Taskforce Binnenstad, Venlostad.com, Ondernemersvereniging Maasboulevard, Koninklijke Horeca Nederland Groot Venlo, het Platform Cultuurinstellingen, en de organisatoren van beeldbepalende evenementen.

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Waardering grootstedelijke functies (inwoners)

6,70

7,10

7,20

7,20

7,20

Gemiddeld rapportcijfer over vier afzonderlijk bevraagde aspecten van Venlo-centrum: als winkel-, cultuur-, uitgaans- en toeristengebied (jaarlijks, stadspeiling). In 2015 is al ruim boven de oorspronkelijke eindambitie van 2017 (6,5) gescoord, namelijk 6,7. Hierom, maar ook vanwege de beoogde investeringen in het centrum (campusontwikkeling), zijn de streefcijfers vanaf 2017 met 0,20 rapportpunt opgehoogd. Over 2016 is niet gemeten (geen stadspeiling).

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Bezoekersaantal grote culturele voorzieningen

120,00

130,00

130,00

130,00

Bezoekersaantallen Limburgs Museum, museum Van Bommel van Dam, De Koel (VVV Venlo), en Zomerparkfeest (jaarlijks, indexcijfer). Basis: 2009 = 100. Streefcijfers 2017-2020 afhankelijk van (tempo) investeringen op basis van Campusontwikkeling, spoor 3.b. Faciliteiten, met name culturele instellingen. NB: daling streefcijfers 2017-2018: museum Van Bommel van Dam gesloten (deelnemers aan actieprogramma museum worden separaat gemonitored), vanaf 2019 weer ontvangst bezoekers waarbij de stichting voor het dan verzelfstandigde museum mikt op fors hogere aantallen. Voor 2016 is het aantal bezoekers van het Limburgs Museum fors lager uitgevallen dan geraamd: 47.153 t.o.v. 83.785. Dit verklaart de daling volledig, want de drie andere scoorden alle rondom hun geraamde bezoekersaantallen, Van Bommel van Dam en VVV zelfs flink erboven. -- D.d. 15-2-2018 zijn nog niet alle vier samenstellende gegevens over 2017 binnen, wordt later toegevoegd.

ga terug