Sportontwikkeling
In 2018 hebben we de volgende activiteiten uitgevoerd om het behaalde resultaat te bereiken:
Ondersteuning basisonderwijs:
- We hebben 84 groepsleerkrachten in het basisonderwijs ondersteund bij het geven van bewegingsonderwijs.
- We hebben 28 groepsleerkrachten in het basisonderwijs begeleid bij het verzorgen en ondersteunen van motorisch remedial teaching en weerbaarheidstrainingen.
- We hebben 850 leerlingen motorisch in beeld gebracht.
- We hebben 9 schoolpleinen van basisscholen beweegvriendelijk gemaakt.
Ondersteuning voortgezet onderwijs:
- We hebben het belang van sport, gezondheid en preventieve zorg en ondersteuning onder de aandacht gebracht van leerlingen in het voortgezet onderwijs, onder andere door het organiseren van pauze- beweegactiviteiten en aandacht voor gezonde voeding.
Ondersteuning sportverenigingen:
- We hebben 8 ondersteuningstrajecten bij sportverenigingen uitgevoerd in het kader van de versterking van het pedagogisch klimaat.
- We hebben 12 individuele casussen (rondom kwetsbare jongeren) uitgevoerd bij sportverenigingen.
- We hebben 22 kaderleden geschoold en er hebben 70 mensen de themabijeenkomsten bezocht in 2018.
- We hebben gewerkt aan de acceptatie van de LHBTi doelgroep bij sportverenigingen.
- We hebben 21 sportverenigingen en stichtingen actief ondersteund bij diverse bestuurlijke ondersteuningsvraagstukken.
- We hebben gewerkt aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij verenigingen i.s.m. interne beleidsterreinen en zedenpolitie.
- We hebben gewerkt aan de verbinding tussen verenigingen en buurtteams. Hiervoor zijn samenwerkingsverbanden opgestart in Hout-Blerick, Tegelen en Vastenavondkamp waarbij bewonersondersteuners bij casussen worden betrokken.
Participatie door bewegen:
- We zijn gestart om jonge mensen met een beperking (WAJONG-ers), middels sport en bewegen, te laten participeren in de maatschappij. 14 jongeren hebben deelgenomen aan het traject ‘team 12’.
- We hebben via verschillende evenementen en activiteiten 400 mensen met een beperking laten deelnemen aan hardloop/wandel/fietsevenementen zowel lokaal, regionaal als landelijk.
- We hebben voor de doelgroep speciaal onderwijs 82 regionale sportstimulering clinics georganiseerd waaraan 1724 leerlingen hebben deelgenomen.
- We hebben 250 inactieve mensen met een beperking vanuit zorgpartners in beweging gebracht.
Gezondheid door sport en bewegen:
- De JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) aanpak is in 2018 geïntensiveerd en tevens voor minimaal 3 jaar verlengd. In programma 4 Zorg en Welzijn zijn de resultaten over JOGG beschreven.
- We hebben in 2018 23 kinderen deel laten nemen aan SHAPE.
- In 2018 hebben 10 primair onderwijs scholen, 6 voortgezet (speciaal) onderwijsscholen en 3 MBO scholen het vignet gezonde School gekregen. Hiervan hebben in totaal 7 scholen specifiek het themacertificaat Sport en Bewegen gekregen.
- We hebben 2 fit- en gezondheidstesten georganiseerd. In Venlo-Oost hebben 125 deelnemers de test afgenomen en in Venlo-Noord hebben 60 deelnemers de test afgenomen.
- We hebben 61 kwetsbare ouderen doorverwezen middels de Beweegpas. Hiervan zijn 42 ouderen structureel blijven bewegen.
Subsidie en tarieven:
- De besluitvorming voor de nieuwe subsidie-opzet (sociaal domein breed) is niet uitgevoerd en uitgesteld naar het voorjaar van 2019.
- Het onderzoek naar een nieuwe tarievenstructuur heeft niet plaatsgevonden, maar er zijn wel de nodige voorbereidingen getroffen zoals een analyse van de Venlose tarieven in vergelijking met landelijke en regionale tarieven sport. De besluitvorming voor een nieuwe tarievenstructuur is uitgesteld tot het voorjaar van 2019 (besluitvorming Kadernota). Hierbij wordt rekening gehouden met het nieuwe subsidiebeleid.
Venlo.fit Sportvisie
- We hebben in 2018 de nieuwe sportvisie ontwikkeld in samenwerking met diverse interne en externe partners.
- We hebben in 2018 een nieuwe accommodatie sport opgesteld in samenwerking met de Venlose sportverenigingen.