Gezondheid van burgers
Lokaal Gezondheidsbeleid
In februari is het uitvoeringsprogramma lokaal gezondheidsbeleid 2017-2020 vastgesteld. We investeren daarmee preventief in de voornaamste uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid én op de thema’s die lokaal prioriteit verkregen: dementie, bewegen/inactiviteit, overgewicht, roken en eenzaamheid. Elk van de thema’s is vertaald naar een maatschappelijke beweging, die we inzetten met een netwerk van samenwerkingspartners. Een aantal hoofdpunten in 2018:
- JOGG: In februari is besloten om de JOGG aanpak voor minimaal 3 jaar te verlengen. Op 1 juni werd bekend dat het percentage overgewicht onder kleuters en peuters (2 tot 5 jaar) met 10% is gedaald tussen 2015 en 2017. (o.b.v. jaarrapportage GGD Jeugdgezondheidszorg). Het lokale plan van aanpak is met partners geëvalueerd en herijkt voor de jaren 2019-2021.
- Rookvrije Generatie: De lokale werkgroep met o.a. VieCuri, Vincent van Gogh, Cohesie en GGD heeft dit jaar de meeste doelstellingen uit het uitvoeringsprogramma gerealiseerd. Bestuurders van genoemde zorgpartners committeerden zich aan de beweging en tekenden een langjarig convenant op weg naar een rookvrije generatie. Diverse sportverenigingen, speelplekken en scholen besloten, gesteund door de werkgroep, rookvrij te worden. Gemeente Venlo werd finalist in de landelijke Rookvrije Generatie Awards en kreeg een vermelding in het nationaal preventieakkoord. (speelpark Klein Zwitserland won in de categorie recreatie).
- Eén tegen eenzaamheid: Samen met een coalitie van zorg- en welzijnspartners is een breed netwerk geïnitieerd voor een integrale aanpak tegen eenzaamheid. Op 4 oktober tekenden 16 partners samen met de gemeente Venlo een intentieovereenkomst. Een plan van aanpak is tevens opgesteld en uitvoering hiervan is eind 2018 gestart.
- Tenslotte verwelkomde het lokale reanimatienetwerk en Stichting Hart voor Venlo in april 2018 de duizendste reanimatievrijwilliger (inmiddels bijna 1.100). Hiermee hebben we de overlevingskans bij acute hartstilstand verder vergroot. De Stichting is financieel bijna zelfstandig, dankzij bijdragen van derden.
Positieve Gezondheid
Rode draad door alle activiteiten in het gezondheidsbeleid blijft de visie Positieve Gezondheid. Daarbij gaat het over hoe je veerkrachtig en betekenisvol kunt leven, met de nadruk op gezondheid en gedrag in plaats van ziekte en zorg. Ook binnen andere (beleids-)terreinen krijgt deze visie steeds meer aandacht.