Productenrekening 2018

Economie en Toerisme

Wat hebben wij bereikt?

Het bevorderen van de regionale economie is primair gericht op versterking van (de crossovers tussen) de drie in onze regio krachtig aanwezige speerpuntsectoren. C2C (innovatieve economische concepten) en sustainability vormen daarbij een belangrijke rode draad. Voor dit collegeproduct geldt dat de ontwikkelingen in 2018 grotendeels conform planning zijn verlopen. Grote afwijkingen in positieve of negatieve zin zijn er niet opgetreden.

De gemeente Venlo heeft vanuit haar faciliterende rol een bijdrage geleverd aan de volgende resultaten:

  • Namens de regio Venlo heeft de gemeente Venlo het secretariaat van de Economic Development Board Noord-Limburg (EDB)  in 2018 overgenomen van de provincie.
  • De  stroomversnelling waarin de campusontwikkeling in 2017 terecht is gekomen, heeft zich in 2018 doorgezet. Zo is op de Brightland Campus Venlo het het box-in-box concept geïntroduceerd en een aantal laboratoria en onderzoekscentra geopend. Door de gunstige ontwikkeling kan een deel van de getroffen voorzieningen in de jaarrekening 2017 voor zowel de BV Campus Vastgoed Greenport Venlo als voor de CV Campus Vastgoed Greenport Venlo vrij vallen ten gunste van het resultaat van de jaarrekening 2018.
  • Bij gemeente Venlo is als leadpartner deel  gaan nemen aan het Interregproject Healthy Buildings Network. Het project wordt door de Europese Unie, de Provincie Limburg en het ministerie voor Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen financieel ondersteund.

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Arbeidsplaatsen speerpuntensectoren economie

Aantal arbeidskrachten die beroepsmatig minimaal 12 uur per week betaalde activiteiten verrichten (inclusief uitzendkrachten, maar exclusief seizoensarbeid) binnen de agrarische sector, industrie en logistiek (vervoer & opslag en groothandel).  LISA stelt de data per sector niet meer ter beschikking. .

Indicator

JR 2017

JR 2018

2018

2019

2020

2021

Door acquisitie gerealiseerde arbeidsplaatsen topsectoren

Betreft het aantal arbeidskrachten die beroepsmatig minimaal 12 uur per week betaalde activiteiten verrichten (inclusief uitzendkrachten) op het moment van de start van bedrijfsactiviteiten van bedrijven (binnen de speerpuntsectoren) die zich vestigen op een nieuw uitgegeven bedrijfskavel op de eigen bedrijventerreinen van de gemeente Venlo en dus niet de werklocaties waarvoor het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo voor aan de lat staat. Deze indicator is gerelateerd aan het begin 2015 vastgestelde acquisitieplan 2015-2017. Gezien de looptijd van het acquisitieplan is er geen ambitie geformuleerd voor de jaren 2019-2022.

ga terug