De Participatiewet biedt een financieel vangnet voor mensen die geen of onvoldoende middelen van bestaan hebben. Met het bieden van inkomensondersteuning voeren we een wettelijke taak uit. Als iemand recht heeft op een uitkering, moeten we die verstrekken. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat iemand een uitkering moet aanvragen én om er voor te zorgen dat iemand zo snel mogelijk weer in zijn eigen inkomen kan voorzien spannen we ons in om werkzoekenden mee te laten doen op de arbeidsmarkt. Het Aanvalsplan Venlo Werkt heeft de focus op deelnemen aan de arbeidsmarkt om zo binnen het BUIG budget te blijven. Daarnaast controleren we de rechtmatige verstrekking van uitkeringen en we zijn streng aan de poort.
In 2018 hebben we een daling van het bijstandsvolume weten te realiseren die groter is dan verwacht op basis van de scenario's in het aanvalsplan.
De grafiek laat zien dat het bijstandsvolume in 2018 is gedaald van ongeveer 3.200 tot ongeveer 3.000. Deze daling is groter dan verwacht op basis van de scenario's die in het aanvalsplan geschetst zijn.
De ontwikkeling van het volume is niet de enige factor die een rol speelt bij deze verwachting. Ook het aantal mensen met parttime inkomsten speelt een rol. De flexibilisering op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat de werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt steeds vaker uit parttime en tijdelijk werk bestaat. Een groeiende groep heeft bijstand als aanvulling op onregelmatige en lage inkomsten. We zien dat in Venlo relatief veel bijstandsgerechtigden een aanvullende uitkering bovenop hun inkomen nodig hebben.
In oktober 2018 bleek dat het definitieve BUIG budget voor 2018 fors hoger is dan verwacht. Voornamelijk door het gedaalde bijstandsvolume hebben een overschot op het BUIG budget gerealiseerd. In 2019 krijgen we te maken met een lager BUIG budget. Er wordt vol ingezet op uitstroom uit de uitkering om deze dalende trend in stand te houden en zo ook in 2019 binnen het BUIG budget te kunnen blijven.