Regio Venlo
In 2012 hebben de besturen van de zeven regiogemeenten gezamenlijk de strategische visie ‘Regio in Balans’ vastgesteld. Dit was het eerste regionale visiedocument voor de regio Noord Limburg. De aanleiding om een dergelijk document te maken was de behoefte om als Noord-Limburgse gemeenten gezamenlijk te komen tot een coherent regionaal toekomstperspectief met een afwegingskader waarbinnen beleidskeuzes en investeringsbeslissingen op Noord-Limburgse schaal voor de middellange termijn konden worden afgewogen. De huidige programmaperiode (de grondslag voor de inhoudelijke samenwerking met de provincie Limburg) is eind 2018 afgelopen.
Op 31 oktober 2017 heeft het burgemeestersoverleg (BO) opdracht gegeven om de regionale strategische visie te actualiseren. Daarnaast is op 11 december 2018 door het BO besloten om, vooruitlopend op de geactualiseerde regiovisie en met het oog op de aankomende provinciale statenverkiezingen, in overleg met de provincie Limburg, een meerjarig regionaal investeringsprogramma op te stellen. Daartoe is inmiddels de Bestuurlijke Regiegroep Investeringsagenda Noord Limburg opgericht.
Samenwerking Venlo-Venray-Horst aan de Maas (VVH)
Er is ingezet op het gezamenlijk doorontwikkelen van bedrijfsvoeringstaken om ze beter toekomstbestendig te maken. Samengevat hebben we projectmatig gestuurd en ingezet op : ‘het realiseren van meer kwaliteit, minder kwetsbaarheid en van beheersing van de kosten (de drie K’s)’. Naast afstemming over de gezamenlijke ambities en strategie is er in de afgelopen periode verdergaande focus aangebracht op de specifieke bedrijfsvoeringsthema’s. Dit omdat op niet alle thema’s evenveel voortgang of resultaat kon worden geboekt. De samenwerking MGR sociaal domein en RUD zijn hiernaast belegd in een breder gremium van de Noord-Limburgse gemeenten en hierin zullen we als VVH samen optrekken en afstemmen. Dit gebeurt via de lijn en niet verder onder de paraplu van deze bedrijfsvoeringssamenwerking.
Op de specifieke bedrijfsvoeringsthema’s HR, Gegevenshuis, Informatisering, KC en Burgerzaken zijn op de 3K’s concrete resultaten geboekt bijvoorbeeld:
- Gezamenlijke kaartinkoop voor het gegevenshuis
- Gezamenlijke visie gegevenshuis
- Gezamenlijke aanbesteding telefonieplatform en kennisbank
- Gezamenlijke aanbesteding en implementatie personeelsinformatiesysteem
- Gezamenlijke werving en regionale inzet van HR, burgerzaken -en salarisspecialisten
- Beschrijven en optimaliseren van werk -en dienstverleningsprocessen.
Inmiddels is gebleken dat de drie gemeenten niet hetzelfde beeld hebben bij een passend vervolg van de samenwerking. Het College van de gemeente Venlo heeft besloten in deze fase van samenwerking prioriteit te geven aan het op orde brengen van de eigen organisatie. Dat sluit aan bij het Venlose coalitieakkoord. De gemeenten Horst aan de Maas en Venray willen deze samenwerking juist versnellen en waar mogelijk verbreden. Dat betekent dat Venlo niet bij het vervolg van de bedrijfsvoeringssamenwerking aanhaakt. De Raad is hierover op 28 februari geïnformeerd.